Naturalne spalacze tłuszczu ? Na co się zdecydować ? Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych preparatów spalających tkankę tłuszczową. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że znacząca część owych tabletek zawiera substancje, które naturalnie występują w warzywach, owocach i innych produktach spożywczych.
Warto więc zwrócić na to uwagę, gdyż stosując naturalne spalacze tłuszczu można równie efektywnie pozbyć się zbędnych kilogramów, a dodatkowo przyswoić wiele cennych składników odżywczych zawartych w jedzeniu. Dodatkowo są one zazwyczaj tańsze i łatwiej dostępne. W dzisiejszym poradniku zaprezentujemy jak spalić tkankę tłuszczową bez konieczności stosowania suplementów, stawiając na 100% naturalne składniki.
1. Kawa
Zawarta w kawie kofeina nie tylko doskonale pobudza organizm, ale posiada również szereg innych zastosowań, w tym działanie odchudzające. Ze względu na swoje właściwości, jest wykorzystywana jako główny składnik wszelkiego rodzaju suplementów diety, wspomagających odchudzanie. Ponadto wykorzystuje się ją jako środek pobudzający zdolności fizyczne i ruchowe, w wielu popularnych specyfikach dla sportowców.
Działanie kofeiny:
- poprawa koncentracji,
- zwiększenie wydajności organizmu,
- zmniejszenie senności,
- pobudzenie układu nerwowego,
- spalanie tkanki tłuszczowej,
- redukcja cellulitu,
- zmniejszenie uczucia zmęczenia,
- poprawa regeneracji organizmu.
Chcąc pozbyć się nadmiaru tłuszczu warto sięgnąć po naturalne źródło kofeiny, jakim jest kawa. Aby skutecznie zrzucić kilogramy, należy jednak pamiętać o tym, by dzienna porcja kawy wynosiła około 100 do 150 mg.
W zależności od rodzajów kawy oraz sposobu jej przygotowania, zawartość kofeiny będzie się znacznie różniła. Dla przykładu filiżanka espresso zawiera około 60 do 80 mg kofeiny, natomiast szklanka kawy parzonej to mniej więcej 100 do 120 mg.
Dodatkowo, kawa będzie działać odchudzająco jedynie wtedy, gdy nie będzie podawana z dodatkami takimi jak mleko, cukier czy śmietanka, bowiem znacząco podnoszą one jej kaloryczność i ograniczają proces spalania tłuszczu. Warto również dodać, że kawę należy spożywać rano, najlepiej 30 minut przed posiłkiem.
2. Naturalne spalacze tłuszczu - jabłka
Jabłka to doskonałe, naturalne spalacze tłuszczu. Jako bogate źródło nierozpuszczalnego błonnika hamującego uczucie głodu, zapobiegają podjadaniu innych wysokokalorycznych przekąsek. Dodatkowo jabłka zawierają również duże ilości błonnika rozpuszczalnego, a co za tym idzie, wspomagają pracę jelit.
Jedną z ważniejszych cech tych owoców jest także zawartość kwasu chlorogenowego, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające oraz stabilizuje poziom cukru we krwi, powodując znaczne zmniejszenie łaknienia.
3. Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy to najlepszy spalacz tłuszczu, wykazujący szereg właściwości odchudzających oraz leczniczych, takich jak na przykład:
- działanie antybakteryjne i antyseptyczne,
- regulacja poziomu glukozy we krwi,
- obniżenie poziomu cholesterolu.
Jako że ocet jabłkowy reguluje poziom glukozy we krwi, redukuje tym samym uczucie głodu, a zmniejszając wydzielanie insuliny sprzyja redukcji masy ciała. Ponadto doskonale wspomaga trawienie i hamuje wchłanianie tłuszczy z pożywienia. Ocet jabłkowy zawiera również kwas chlorogenowy, flawonoidy, beta-karoten oraz wiele niezbędnych witamin i minerałów.
4. Zielona herbata
Właściwości odchudzające zielonej herbaty są znane już od wieków. Nie tylko wspomaga spalanie tłuszczu, ale ma także zbawienny wpływ na cały organizm.
Właściwości zielonej herbaty :
- hamuje rozwój bakterii układu pokarmowego,
- wspomaga układ krążenia,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- stanowi źródło witaminy C, E oraz witamin z grupy B,
- zapobiega nowotworom,
- przyspiesza metabolizm,
- wspomaga prace pęcherza moczowego,
- redukuje poziom stresu.
Zielona herbata podobnie jak pozostałe spalacze tłuszczu znacząco przyspiesza przemianę materii. Jest także alternatywnym dla kawy źródłem kofeiny, która jak wiadomo ma silne właściwości odchudzające. Zielona herbata dzięki zawartości związków zwanych katechinami, skutecznie usuwa toksyny z organizmu i wspomaga walkę z cellulitem.
5. Papryczki chili
Papryczki chili to kolejne naturalne spalacze tłuszczu, które oprócz pomocy w utracie kilogramów oferują jednocześnie wiele innych korzystnych właściwości. Małe ostre papryczki są bowiem naturalnym źródłem substancji zwanej kapsaicyną. Jest to organiczny związek chemiczny, który odpowiada za ostry smak papryczek chili. Posiada zarówno właściwości przeciwbakteryjne, jak również lecznicze oraz odchudzające.
Działanie zawartej w papryczkach chili kapsaicyny zostało potwierdzone naukowo, wykazując, iż związek ten znacząco hamuje przyrost tkanki tłuszczowej. Jeśli nie przepadamy za ostrym smakiem, kapsaicynę można przyjmować w formie suplementów diety, lecz warto postawić na jej naturalne źródło, przygotowując posiłki wzbogacone o papryczki chili.
6. Seler
Co jeść, żeby schudnąć szybko i skutecznie? Seler! Jest to warzywo, które stanowi podstawowy składnik niemal każdej diety odchudzającej, a przy tym wykazuje samodzielne właściwości spalające tłuszcz. Seler jest nie tylko zdrowy, ale również wyjątkowo niskokaloryczny oraz zawiera duże ilości cennych składników odżywczych, takich jak:
- witamina C (więcej niż owoce cytrusowe),
- witaminy z grupy B,
- beta-karoten,
- witamina E,
- witamina PP,
- wapń, fosfor, żelazo, cynk, magnez, potas.
Oprócz faktu, iż seler jest źródłem wszelkich witamin i minerałów, zawiera duże ilości błonnika oraz przywraca prawidłowa mikroflorę jelit. Ze względu na niską kaloryczność oraz działanie przyspieszające metabolizm, aby go strawić zużyjemy więcej energii niż spożyliśmy.
Popularność selera w przeróżnych dietach ma też swoje źródło w sposobach przygotowywania posiłków na bazie tego warzywa. Seler jest bowiem sprawdza się nie tylko jako dodatek w postaci sałatki, ale można sporządzać z niego również zdrowe i smaczne koktajle odchudzające.
7. Jogurt naturalny
Jogurt naturalny, tak jak wszystkie produkty mleczne z niską zawartością tłuszczu, skutecznie wspomaga odchudzanie. Dzieje się tak za sprawą wapnia, które powoduje rozbicie zalegającego pod skórą tłuszczu.
Ponadto dostarczając organizmowi odpowiednie ilości wapnia, skutecznie zmniejszymy apetyt. Dodatkowo jogurt naturalny doskonale wpływa na pracę jelit, gdyż zawarte w nim bakterie Lactobacillus odbudowują florę bakteryjną jelit, niwelują wzdęcia oraz zapobiegają zaparciom.
8. Imbir i cynamon
Naturalne spalacze tłuszczu? To również imbir oraz cynamon. Wiele osób nie zdaje sobie, sprawy jak szybko schudnąć można stosując owe przyprawy.
Główną właściwością odchudzającą imbiru jest fakt, iż powoduje znaczący wzrost termogenezy organizmu, zwiększając tym samym metabolizm. Oznacza to, że spożycie imbiru silnie rozgrzewa organizm, w związku z czym metabolizm przyspiesza, a tkanka tłuszczowa szybko się spala. Cynamon działa w podobny sposób, natomiast posiada dodatkowo właściwość hamującą łaknienie, gdyż skutecznie reguluje poziom insuliny we krwi. Sprawia to, że tłuszcz odkłada się w bardzo niewielkim stopniu.