Białko serwatkowe... Mówi się, że na siłowni bez białka serwatkowego "ani rusz". Dla osób ćwiczących jest to niezbędny produkt, aby móc efektywnie wykonywać aktywności.
Czym właściwie jest białko serwatkowe? Jak się je stosuje? Czy trzeba ćwiczyć na siłowni, aby stosować ten suplement?
Na te i na wiele innych pytań oraz wątpliwości postaram się udzielić odpowiedzi w tym artykule.
Białko serwatkowe
Jak już sama nazwa wskazuje, białko serwatkowe wytwarza się z serwatki. Terminem tym określamy poboczny produkt występujący podczas produkcji sera.
Jednak przetwór, który służy producentom jako składnik suplementu nie ma wysokiej zawartości białka. Odpad ten zawiera za to bardzo dużo :
- tłuszczu,
- laktozy.
Ultrafiltracja
Ultrafiltracja jest procesem, któremu podlega serwatka, w celu wytworzenia izolatu biała serwatki (WPC - 80).
Jest to proces fizyczny, który powoduje, że nikła zawartość niezbędnego składnika drastycznie rośnie. Po powstaniu WPC - 80 inicjuje się kolejny proces, który niweluje zawartość cukrów.
Aby izolat był gotowy do użycia jako składnik suplementu, poddaje się go suszeniu rozpryskowemu. Proces ten :
- zapobiega psuciu się,
- umożliwia jego łatwiejsze przechowywanie,
- taka forma sprzyja dalszej obróbce ( m. in - dodaniu substancji smakowych, zapachowych i kolorystycznych ).
Dobroczynny skład izolatu
Białko serwatkowe zawiera dużą ilość aminkowasów :
L - walina
- synteza białek mięśniowych,
- bierze bezpośredni udział w procesie wytwarzanie energii,
- ochrona białek mięśniowych przed szkodliwym katabolizmem,
- stymuluje do wysiłku,
- przyspieszenie procesów naprawczych w organizmie.
L - leucyna
- antykataboliczna,
- dostarcza Atp ( energię ) do mięśni, dzięki czemu ich praca staje się o wiele wydajniejsza,
- regeneruje uszkodzone struktury ( z naciskiem na tkankę mięśniową ),
- nasila proces termogenezy powodując szybsze spalanie tkanki tłuszczowej,
- pomaga regulować poziom cukru we krwi ( osoby, które chcą schudnąć dzięki niej nie będą narażone na niekontrolowane ataki wilczego głodu ),
- przeciwdziała zmianom nastroju.
L - izoleucyna
- wspomaga regenerację mięśni ( dzięki czemu jest ona szybsza i intensywniejsza),
- wpływa na syntezę białek ( bezpośredni wpływ na rozwój mięśni podczas aktywności fizycznej ),
- zobojętnia toksyny,
- przyspiesza gojenie się ran ( inicjuje krzepnięcie krwi ).
Do czego służy białko w proszku ?
Oprócz funkcji odżywiających, chroni nasz organizm przed uszkodzeniami, pomagając tym samym w odbudowie i lepszej regeneracji tkanki mięśniowej organizmu.
Jego niewątpliwą zaletą jest łatwy sposób przygotowania ( aby otrzymać gotowy produkt wystarczy wymieszać proszek z ciepłym mlekiem lub wodą ).
Białko na siłownie jest szybko trawione, wobec czego bez problemu się wchłania.
Jest świetnym źródłem pozyskiwania niezbędnych substancji dla osób zawodowo zajmujących się sportem ( ma w składzie czyste białko, niezbędny składnik przy budowie masy mięśniowej).
Dla kogo ?
Utarło się, że takie odżywki są przeznaczone wyłącznie dla osób zajmujących się zawodowo siłownią.
Nie jest to prawdą, bowiem, takie białko serwatkowe może zażywać każdy, kto ma zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik.
To prawda, że w większości przypadków na niedobór będą cierpiały osoby uprawiające sporty, bądź szeroko pojętą aktywność fizyczną, gdyż wzmożony wysiłek wymaga dostarczeniu białka.
Rodzaje
Serwatka w proszku charakteryzuje się tym, że można z niej wytwarzać zróżnicowane pod względem działania i składu produkty.
Hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
- podobnie, jak pozostałe przetwory - proteina pochodzenia mlecznego,
- poddawany hydrolizie, która doprowadza do rozdzielenia długich łańcuchów peptydowych, czego skutkiem jest łatwiejsza przyswajalność i trawienie,
- niska zawartość cukrów mlecznych i tłuszczu,
- gorszy smak ( produkty poddane hydrolizie przeważnie charakteryzują się gorszymi odczuciami smakowymi ),
- pogorszona rozpuszczalność.
Izolat białka
- powstaje w wyniku CFM ( mikrofiltracji przepływu krzyżowego, do której dochodzi przy odpowiednio niskiej temperaturze ),
- wysokie stężenie białka ( od 85 % do 90 %),
- zażywanie skutkuje świetnymi rezultatami zarówno przed, jak i po treningu,
- szybko i bezpośrednio trafia do krwiobiegu, co skutkuje szybkim działaniem,
- uzupełnienie sportowej diety, cieszy się dużą popularnością wśród kulturystów i osób startujących w konkursach typu "bikini fitness",
- lekkostrawny,
- ze względu na formułę cechuje się świetną rozpuszczalnością.
Koncentrat białka serwatkowego
- otrzymywany w procesie mikrofiltracji oraz ultrafiltracji,
- zawiera aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach,
- wysoka wartość odżywcza,
- wysoka zawartość skoncentrowanych witamin.
Najpopularniejsze produkty
Poniżej zamieszczam spis najpopularniejszych produktów o najwyższej skuteczności.
Produkty o których wspominam mają swoich zwolenników w całym świecie fitnessu.
Poza tym, cechują się stosunkowo niską ceną, jeżeli weźmiemy pod uwagę także jakość białka, to wypadają bardzo dobrze.
Zdaniem producenta izolat białka serwatkowego ma zapewnić nam stabilność w utrzymaniu masy mięśniowej oraz aktywnie przyczyniać się do jej wzrostu.
To bardzo ważne, że oprócz nie tracenia, dojdzie do budowania. Podczas odżywiania organizmu produktem jakim jest białko w proszku należy zadbać przede wszystkim o wzrost masy mięśniowej. Jest to ważne szczególnie wtedy, gdy w grę chodzi utrata tłuszczu.
- szeroka gama smaków do wyboru ( m. in . białko czekoladowe ),
- duża zawartość niezbędnych aminokwasów,
- ma formę koncentratu,
- aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych,
- duża ilość porcji przypadająca na jedno opakowanie,
- często można znaleźć na promocjach,
- co jakiś czas dodawane są nowe smaki,
- profesjonalne informacje zawarte w ofercie producenta.
Dawkowanie Whey Protein
Producent zamieszcza jasne i klarowne informacje odnośnie dawkowania i częstotliwości spożywania odżywki :
- od 1 do 3 porcji dziennie,
- jedna porcja to 30 g ( 1, 5 miarki),
- rozpuszcza się w 150 ml mleka, bądź wody( lepsze rozpuszczenie następuje w mleku ),
- najlepiej stosować między posiłkami, najkorzystniejsze dla nas będzie przyjmowanie produktu o tych samych, wyznaczonych wcześniej porach.
Ze względu na mnogość efektów smakowych odżywka proteinowa oceniania jest jako bardzo dobre białko do picia, ze względu na swoją nienaganną rozpuszczalność ( w mleku).
Wiele osób przyznaje się do obaw odnośnie problemów żołądkowych, które skutkowałyby problemami z wypróżnianiem. Jednak, jak zaznaczono w wielu opiniach, produkt sprawdza się bez zastrzeżeń
PLUSY I MINUSY
Producent zapewnia, że odżywka białkowa ma największą wartość odżywczą wśród produktów dostępnych na rynku.
Firma wspomina również, że aby otrzymać spektakularny, godny pozazdroszczenia efekt, można połączyć białko ze spalaczem tłuszczu.
- mix koncentratu z izolatem,
- OLIMP zamieszcza informacje ostrzegające przed ewentualnym zagrożeniem przez pobraniem odżywki,
- stymuluje anabolizm,
- ułatwia transport aminokwasów do komórek mięśniowych,
- przeciwdziała degradacji białek mięśniowych ( bardzo ważne przy budowaniu mięśni),
- wzmacnia układ krążenia, odpornościowy i nerwowy,
- białko dla sportowców i osób regularnie uczęszczających na siłownię,
- nienaganna przyswajalność produktu,
- optymalne proporcje aminokwasów.
Dawkowanie
Producent zaleca pobieranie produktu niezależnie od dnia treningowego. Podkreśla, że w obu przypadkach powinno być : od 1 do 3 porcji dziennie, także między posiłkami.
- polecane przez wielu sportowców,
- najlepszy efekt po wymieszaniu z innymi produktami marki OLIMP.
PLUSY I MINUSY
Jak wybrać najlepsze białko ?
Wybierając produkt, który będzie do nas najbardziej pasował, musimy kierować się nie tylko ceną i opiniami zawodowców, lecz przede wszystkim składem.
Po przeczytaniu spisu składników użytych do produkcji danej odżywki dowiemy się, czy nie zawiera ona szkodliwych dla nas elementów, takich jak składniki alergogenne czy uczulające.
Aby dokonać właściwego wyboru obowiązkowo należy wziąć pod uwagę nasze zdolności psychofizyczne i częstotliwość wykonywania przez nas ćwiczeń.
Dla osób intensywnie pracujących na siłowni, czy uprawiających ekstremalne sporty będzie stworzone inne białko, a dla osób, które nie lubią skomplikowanych ćwiczeń oraz ze względu na swoją pracę mają ograniczony czas na aktywność fizyczną, polecany będzie inny rodzaj odżywki.
Jaki sklep z odżywkami wybrać ?
W dobie Internetu i wszechobecnych galerii handlowych odpowiedź wydaje się prosta.
Pamiętajmy jednak, że sklepy online mają często dużo większy wybór niż stacjonarne.
Z drugiej strony, przy zakupie za pomocą sieci, musimy czekać na dostawę przez kuriera, natomiast kupując na stoisku produkt otrzymujemy od razu do ręki.
Tanie białko ?
Serwatka otrzymywana jako odpad podczas prawidłowej produkcji mleka jest tanim substratem, użytym do powstania substancji.
Białko w proszku ma to do siebie, że jest otrzymywane i produkowane na skalę światową. Co więcej, na cenę wpływa też popularność.
Im większa liczba osób chcących dokonać zakupu danego produktu, tym większa liczba producentów chcących wyprodukować.
Musimy pamiętać, że przemysł sportowy i kulturystyczny to biznes, a więc nie zrażajmy się ceną w jednym sklepie i jednym producentem.
Szukajmy, testujmy. To właściwa droga do znalezienia najlepszego dla nas izolatu.
Opinie na temat odżywki białkowej są bardzo zróżnicowane, w każdej jednak przeważa pozytywny akcent.
W zależności od organizmu i jego kondycji, proteiny w proszku działają na różnych płaszczyznach z różnym nasileniem.
Inne alternatywy wykorzystania białka
Najczęściej spożywa się je jako płyn z blendera po wymieszaniu z cieczą po treningu. Nie jest to jednak jedyny możliwy sposób na raczenie się smakami.
Odżywka białkowa sprawdzi się jako składnik w kuchni ( mąka do omleta, składnik smacznego deseru ).
Odżywka białkowa dla kobiet i mężczyzn stanie się nie tylko napojem, ale i podstawą do ugotowania smacznego obiadu.
Testy alergiczne
Przed planowanym stosowaniem izolatu warto zasięgnąć rady lekarza, szczególnie, gdy mamy podejrzenie, iż możemy być uczuleni na któryś składnik odżywki.
Przydatne będą tu badania na obecność niepożądanych substancji, czytanie składu serwatki oraz testy alergiczne.
Musimy pamiętać, aby stosować się do ściśle określonych rad odnośnie dawkowania i częstotliwości przyjmowania produktu.
Nadużywanie substancji jaką jest białko w proszku może doprowadzić do niechcianych objawów i powodować znaczne zakłócenia w poprawnym funkcjonowaniu organizmu.
Data przydatności
Przy zakupie musimy poświęcić chwilę i sprawdzić czy wybrane przez nas opakowanie posiada widoczną datę przydatności do spożycia. Białko na masę tak samo ulega zepsuciu, jak inne produkty spożywcze.
Stąd konieczność regularnego sprawdzania przydatności, gdyż pominięcie tego faktu będzie skutkowało bolesnymi problemami żołądkowymi.
Jeśli nie toleruję laktozy ?
Brak tolerancji nie przekreśla możliwości stosowania białka. Wybawieniem będzie tutaj izolat, który zawiera najczęściej 0.5 g laktozy w 100 g odżywki.
Prawdopodobnie nawet nie odczujemy pobieranej przez nas laktozy. Niestety konieczna będzie tu konsultacja z lekarzem, żeby nie narażać się świadomie na uszczerbki w zdrowiu.
Jak przechowywać ?
Po zakupie najlepiej przesypać jak najszybciej białko do ciemnego pojemnika i przechowywać według zasad :
- z dala od wilgoci,
- w miejscu, gdzie nie docierają promienie słoneczne,
- w umiarkowanej temperaturze (ani nie za wysoka, ani za niska),
- w suchym pojemniku, bez dostępu do wody.
Najlepsza odżywka białkowa to taka, która ma nieszkodliwy dla nas skład. Substancja ta potrafi zdziałać cuda i dzięki niej osiągniemy spektakularny efekt.
Pamiętajmy o rozsądnym stosowaniu i czytaniu rozpisu elementów produktów, gdyż może nas to skutecznie uratować od niestrawności, wzdęć, czy nawet alergii.