fbpx
  • Home
  • Dieta Ewy Dąbrowskiej – jak stosować aby schudnąć ?
warzywaiowocee

Dr Ewa Dąbrowska w wyniku prowadzenia badań dotyczących roli żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych, opracowała warzywno-owocową dietę, której zadaniem jest detoksykacja organizmu. Głównym celem kuracji jest całkowite oczyszczenie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn oraz dostarczenie niezbędnych człowiekowi mikroelementów, enzymów i witamin.

#1

Brakuje Ci pomysłów na śniadanie? W tym poradniku znajdziesz 50 pysznych i zdrowych przepisów na koktajle na śniadanie do 350 kcal (świetne rozwiązanie dla osób na diecie odchudzającej).

Biorąc pod uwagę fakt, iż jest to dieta złożona z produktów niskokalorycznych, naturalnym jej następstwem jest oczywiście utrata zbędnych kilogramów. W tym poradniku dowiemy się jak prawidłowo stosować ową dietę tak, by zarówno przywrócić organizmowi naturalną równowagę, jak i skutecznie schudnąć.

Dieta Ewy Dąbrowskiej

warzywaiowoce

Według dr Dąbrowskiej organizm ludzki ma naturalne zdolności do samoleczenia, jeśli zostanie odpowiednio oczyszczony. Kuracja składa się z warzyw i owoców, gdyż produkty te obfitują w naturalne przeciwutleniacze. Wiąże się to z faktem, iż antyoksydanty działają na organizm oczyszczająco oraz odmładzająco. Będąc na diecie Dąbrowskiej, pozbywamy się wszystkich złogów, a wraz z nimi niepotrzebnego tłuszczu. Jako że dieta ma charakter głodówki leczniczej, stosuje się ją maksymalnie przez 6 tygodni.

Cały mechanizm kuracji polega na procesie tzw. trawienia wewnętrznego. Poprzez odstawienie pokarmów wysokoenergetycznych oraz budulcowych, takich jak węglowodany, tłuszcze oraz białka, organizm zaczyna trawić nadmiar tkanki tłuszczowej oraz zniszczone, chore i zanieczyszczone toksynami komórki. Kiedy pozbędziemy się z organizmu wszystkich złogów, zaczną działać również naturalne mechanizmy samoleczenia.

Dla kogo polecana jest dieta Dąbrowskiej?

lekarz

Dr Dąbrowska twierdzi, iż kuracja owocowo-warzywna (oczyszczanie z toksyn) przywraca do normy głównie układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też najskuteczniejsza jest w leczeniu chorób takich jak:

  • infekcje wirusowe, bakteryjne, grzybicze;
  • alergie;
  • zapalenie tarczycy Hashimoto;
  • nietolerancje pokarmowe;
  • choroby endokrynologiczne;
  • choroby skóry;
  • schorzenia neurologiczne.

Oprócz wymienionych rodzajów schorzeń, dieta jest oczywiście doskonałym rozwiązaniem dla osób zmagających się z otyłością bądź chcących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto celem diety jest również wzmocnienie ogólnej kondycji organizmu, poprawa nastroju, pamięci czy też polepszenie jakości snu.

Zasady diety

zielonewarzywa

Dieta Dąbrowskiej składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest detoksykacja organizmu, polegająca na spożywaniu jedynie warzyw niskoskrobiowych i w zależności od indywidualnych potrzeb, trwa od kilku dni do kilku tygodni.

Gatunki warzyw niskoskrobiowych:

  • korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew);
  • kapustne (kapusta, kalafior, brokuł);
  • cebulowe (cebula, por, czosnek);
  • dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki);
  • psiankowate (pomidor, papryka);
  • liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła).

Jadłospis zawierający wyżej wymienione warzywa można wzbogacić również o niskocukrowe owoce, takie jak:

  • jabłka;
  • grejpfruty;
  • cytryny;
  • jagody (w niedużych ilościach).

Drugi etap diety - po oczyszczeniu organizmu - polega na wzbogaceniu jadłospisu dodatkowo o inne owoce i warzywa, rośliny strączkowe oraz kasze, produkty mleczne, orzechy oraz pieczywo razowe. Taka zbilansowana i zdrowa dieta, zapewni nam nie tylko lepsze samopoczucie, ale również smukłą sylwetkę.

Czego nie można jeść?

slodycze

Dieta Ewy Dąbrowskiej wyklucza z jadłospisu jakiekolwiek produkty wysoko przetworzone, zawierające duże ilości konserwantów, takie jak:

  • słodycze;
  • mięso;
  • kiełbasa;
  • ser żółty;
  • kawa i herbata;
  • alkohol;
  • napoje gazowane;
  • słone przekąski.

Napoje

zielonenapoje

Ważnym elementem kuracji owocowo-warzywnej są także przyjmowane płyny. Szczególnie cennym elementem diety są tzw. zielone soki, pochodzące z zielonych pędów roślin. Są one bogate w składniki bioaktywne, chlorofil, a także posiadają aktywne enzymy niezbędne do oczyszczania i odtruwania organizmu. Ponadto zawarte w sokach enzymy ułatwiają trawienie, odnawiają krew oraz zaopatrują organizm w tlen, energię, a także witaminy i minerały.

Soki można przyrządzać z następujących pędów roślin:

  • natka pietruszki
  • seler naciowy;
  • botwina;
  • mniszek;
  • pokrzywa;
  • szczaw;
  • brokuł;
  • kapusta;
  • sałata;
  • kiełki lucerny
  • trawa z pszenicy.

Oprócz zielonych soków poleca się również przyjmowanie płynów takich jak:

  • woda;
  • soki warzywne;
  • herbaty owocowe;
  • ​herbaty ziołowe;
  • kompoty bez cukru;
  • wywary z warzyw.


Kto nie powinien stosować diety?

kobietawciazy

Ze względu na swoją specyfikę, dieta Ewy Dąbrowskiej nie może być stosowana u osób cierpiących na cukrzycę typu 1, gruźlicę, nowotwory, niewydolność serca/nerek/wątroby/układu oddechowego, nadczynność tarczycy i awitaminozę. Ponadto głodówkę tę wyklucza się również u kobiet w ciąży i karmiących, osób z niedowagą oraz dzieci i młodzieży. Mając jakiekolwiek wątpliwości, należy skonsultować się z lekarzem bądź dietetykiem.

Przykładowy jadłospis dzienny

Śniadanie

grepfrut
  • sok z marchwi;
  • surówka (ogórek świeży, papryka czerwona);
  • surówka (cukinia, czarna porzeczka, jabłko);
  • warzywa (seler gotowany w ziołach);
  • owoce (pół grejpfruta).

Obiad

zielonazupa
  • zupa ogórkowa;
  • surówka (buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony);
  • surówka (biała rzodkiew, jabłko, jagody);
  • gotowane warzywa (kabaczek faszerowany warzywami);
  • owoce (jabłko).

Kolacja

ogorek
  • sok z kapusty kiszonej;
  • surówka (czarna rzepa, truskawka, jabłko);
  • surówka (seler, jabłko, sok z cytryny);
  • gotowane warzywa (duszona cukinia z jabłkiem);
  • ogórek kiszony.

Dieta Ewy Dąbrowskiej należy do jednej z najbardziej restrykcyjnych, lecz daje niesamowite efekty. Nie wolno jednak stosować owej diety dłużej niż 6 tygodni oraz częściej niż co pół roku. Dużą zaletą owocowo-warzywnej diety jest łatwość w jej przygotowaniu, gdyż wszystkie niezbędne składniki są łatwo dostępne w sklepach, a ponadto ich cena jest bardzo przystępna.

Prawidłowo stosowana kuracja prowadzi do szybkiego, procentowego spadku masy ciała, a więc im większa otyłość, tym więcej kilogramów można stracić. Co więcej, pomimo niewielkiej kaloryczności pokarmów (600 kcal dziennie), podczas diety nie jest odczuwalny głód.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}