fbpx
  • Home
  • Fit desery – 15 przepisów na dietetyczne słodycze
fit desery

Fit desery... Czy to możliwe ? Nikt chyba nie ma wątpliwości, że słodycze to coś, czego powinna unikać każda osoba pragnąca schudnąć. 

To, że niekorzystnie wpływają na sylwetkę to jedno, ale pamiętajmy, że ich spożywanie źle odbija się też na zdrowiu.

Na szczęście możesz przygotować fit desery, które zjada się bez poczucia winy. 

#1

Brakuje Ci pomysłów na śniadanie? W tym poradniku znajdziesz 50 pysznych i zdrowych przepisów na koktajle na śniadanie do 350 kcal (świetne rozwiązanie dla osób na diecie odchudzającej).

Dlaczego słodycze nam szkodzą? 

Większość z nas dość często ma ochotę na słodkie przekąski, jednak trzeba wiedzieć, że obfitują one w cukry proste, które zaburzają działanie układu pokarmowego, powodują cukrzycę typu II, zakłócają gospodarkę hormonalną i sprzyjają rozwojowi próchnicy.

Objadanie się słodkościami obfitującymi w puste kalorie kończy się nadwagą, a nawet otyłością. 

Warto wiedzieć: w popularnych słodyczach nie brakuje tłuszczów, kwasów nasyconych i kwasów tłuszczowych trans - sprzyjają one miażdżycy i chorobom serca.

Jednak trudno jest zrezygnować ze słodyczy, ponieważ organizm po prostu się ich domaga. Dlaczego tak jest, skoro słodkości wcale nam nie służą?

Okazuje się, że mamy na nie apetyt między innymi wtedy, gdy jesteśmy senni. W organizmie spada wtedy poziom cukru we krwi. Oprócz tego, mamy ochotę na słodycze gdy odczuwamy przygnębienie.

zdrowy deser

Węglowodany biorą udział w pobudzaniu mózgu do produkcji serotoniny, odpowiadającej za poprawę humoru

Monosacharydy sprawiają, że czujemy nagły przypływ energii, jednak stan ten jest krótkotrwały.

W dodatku po dostarczeniu organizmowi sporej dawki cukrów prostych, dość szybko znów odczuwamy głód i znów musimy go zaspokoić. 

Warto wiedzieć: cukier owocowy, czyli fruktoza, również należy do cukrów prostych, jednak spożywany w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwy, tak jak cukier biały.

 Ustalono, że monosacharydy powinny stanowić nie więcej niż 10% dziennego pożywienia, czyli około 50 g cukru dziennie. Ilość obejmuje cukry proste obecne w różnych produktach.

Zdrowa żywność a słodycze 

Najlepiej przygotowywać fit desery samodzielnie - nawet jeśli producent słodyczy przekonuje, że jego produkt jest zdrowy i niskokaloryczny.

Od czasu do czasu możesz jednak zjeść trochę czekolady, ponieważ oprócz sporej ilości kalorii zawiera ona także: 

  • magnez,
  • żelazo,
  • potas, 
  • wapń (czekolada mleczna). 

Czas przekonać się o tym, że domowe słodycze z zamiennikami cukru mogą nie tylko świetnie smakować, ale też dostarczą organizmowi wielu cennych składników i wcale nie muszą zawierać mnóstwa kalorii!

Dietetyczne słodycze bez cukru pozytywnie wpłyną na Twój wygląd i samopoczucie. 

Poznaj sprawdzone przepisy na fit desery. Te ciasta, ciasteczka, cukierki i inne desery są dowodem na to, że dieta bez cukru to wyzwanie, dzięki któremu można rozwijać swoją kreatywność.

Wśród 15 przepisów na słodycze bez cukru na pewno znajdziesz coś dla siebie - kto wie, może Twoi bliscy też polubią słodycze bez cukru?

szybki deser

Fit desery - ciasto bez cukru 

Jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu ciast lub jeśli nieco zraziłaś się kiedyś do robienia domowych wypieków, pamiętaj o kilku zasadach, dzięki którym unikniesz zakalca

  • składniki powinny być w temperaturze pokojowej,
  • przesiewaj mąkę przez sito,
  • mieszaj składniki w jedną stronę,
  • wkładaj ciasto do rozgrzanego piekarnika,
  • nie otwieraj piekarnika, gdy ciasto jeszcze się piecze,
  • przed pieczeniem nasmaruj foremkę tłuszczem i posyp mąką.

Przepisy na desery - 15 propozycji 

Ciasto dyniowe

Składniki: 

  • 100 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 130 g starej dyni, 
  • starta skórka z 1 pomarańczy,
  • 80 g fruktozy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka oleju kukurydzianego, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (1),
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki wody.

Składniki na lukier: 

  • 175 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki fruktozy,
  • 2 łyżki stewii,
  • 3 krople aromatu migdałowego.

Sposób przygotowania: 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wymieszaj żółtka, dynię, fruktozę, skórkę z pomarańczy, olej kukurydziany i 2 łyżki wody. Suche składniki zmieszaj w osobnym naczyniu, następnie ubij białka na sztywno. 

Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj. Kolejnym krokiem jest umieszczenie surowego ciasta w foremce i przykrycie go białkiem - powinno piec się około 30 minut

Gdy ciasto dyniowe ostygnie, można już je zalać polewą. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe, ponieważ wystarczy tylko zmiksować składniki na lukier.

To zdrowe ciasto możesz zjeść po treningu - dynia zawiera mnóstwo potasu, potrzebnego do regeneracji po wysiłku. 

szybki deser

Błonnikowy piernik 

Składniki: 

  • 100 g mąki,
  • 80 g suszonych moreli,
  • 25 g miodu,
  • 25 g fruktozy,
  • 2 łyżki ciemnego rumu,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 4 łyżki wody.

Przygotowanie: 

Posiekaj morele, odłóż do miseczki i zalej rumem i 3 łyżkami wody. Odłóż je na kilka godzin.

Wymieszaj żółtka z miodem, owocami, fruktozą i olejem, a w osobnym naczyniu połącz mąkę, proszek i sodę.

Ubij na sztywno białka. Wymieszaj masę, z której znajdują się żółtka z suchą masą i dodaj ubite białka. Napełnij foremkę - piecz ciasto 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. 

Warto wiedzieć: suszone morele zawierają dużo błonnika. Jeśli Twoja dieta nie obfituje we włókno pokarmowe, takie ciasto na pewno będzie Ci służyć. 

Ciasto owocowe z kruszonką 

Składniki: 

  • szklanka malin,
  • 4 małe nektarynki,
  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • szczypta soli.

Wykonanie: 

Pokrojone owoce należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać połową wiórków kokosowych.

Następnie trzeba roztopić masło w garnku i dodać szczyptę soli oraz erytrol i resztę wiórków kokosowych. Kolejnym krokiem jest dosypanie mąki i zrobienie kruszonki.

Następny etap przygotowań to obsypanie owoców kruszonką i wstawienie ciasta do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto powinno piec się około 30 minut

proste desery

Tiramisu bez cukru 

Pyszne włoskie ciasto bez dodatku cukru? To możliwe! 

  • 500 g serka mascarpone,
  • 2 opakowania biszkoptów albo ciasteczek orkiszowych,
  • filiżanka czarnej mocnej kawy,
  • 3 jajka,
  • 40 ml likieru Amaretto,
  • kakao do posypania,
  • 5 łyżek stewii w kryształkach 1:1,

Wykonanie: 

Wymieszaj w misce żółtka i stewię, a w osobnym naczyniu ubij białka. Przełóż mascarpone do żółtek, wymieszaj i dodaj ubite białka. Następnie do schłodzonej kawy przelej alkohol. 

Wyłóż naczynie ciastkami umoczonymi w kawie. Na warstwę biszkoptu połóż połowę kremu. Dodaj kolejną warstwę biszkoptów - ją również posmaruj kremem. Ciasto posyp kakao i odstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny

Ciasto marchewkowe (wegańskie)

Jeśli interesują Cię desery dietetyczne, to prawdopodobnie zagustujesz właśnie w tym cieście. Nie dość, że świetnie smakuje, to w dodatku obfituje w składniki odżywcze

Składniki: 

  • 3 duże marchewki starte na średnich oczkach,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki rodzynek,
  • pół szklanki daktyli,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego,
  • pół szklanki wiórek kokosowych.

Wykonanie: 

Wymieszaj wszystkie składniki, pomijając masło i syrop klonowy (lub ich zamienniki). Rozpuść masło w garnku i dodaj miód, następnie połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Całość możesz już przełożyć do foremki

Ciasto piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

latwe desery

Zdrowe ciasteczka 

Fit desery to nie tylko ciasta. Możesz przyrządzić też ciastka bez cukru. Oto kilka pomysłów, dzięki którym przygotujesz zdrowe smakowite słodkości. 

Ciasteczka bananowe

Można je uznać za idealny przykład na to, że słodycze wcale nie muszą zawierać mnóstwa pustych kalorii. Takie zdrowe przekąski zajada się z prawdziwą przyjemnością! 

Składniki suche: 

  • 1,5 szklanki orzechów włoskich,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub razowej,
  • 3 łyżki zmielonych migdałów,
  • pół łyżeczki sody do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Składniki mokre: 

  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego,
  • 3 banany,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki wanilii.

Posiekaj orzechy lub zmiksuj je w robocie kuchennym. Wymieszaj suche składniki w misce. Kolejnym krokiem jest połączenie mokrych składników - ma ono kilka etapów. 

Najpierw zmiksuj olej kokosowy z miodem i wanilią i dodaj płatki owsiane, po czym znów użyj miksera. Następnie dodaj banany i zmiksuj. Teraz można już wymieszać wszystkie składniki. 

Surowe ciasto należy umieścić w foremce wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto trzeba piec około 15 minut

Ciasteczka owsiane 

Są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i zawierają dużo witaminy B6. W dodatku ten zdrowy deser przygotujesz naprawdę szybko! 

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000,
  • 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów,
  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie: 

Wymieszaj suche składniki a miód, olej, sól i wodę zmiksuj. Następnie wymieszaj razem wszystkie składniki.

Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj więcej wody. Uformuj ciasteczka, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

zdrowe wypieki

Ciasteczka daktylowe bez pieczenia 

Fit desery...Interesują Cię naprawdę łatwe desery, które możesz przyrządzić, bez użycia piekarnika? Te ciasteczka to coś dla Ciebie.

Musisz też wiedzieć, że daktyle to źródło witamin, błonnika, związków mineralnych i antyutleniaczy! 

Składniki: 

  • 350 g suszonych daktyli bez pestek,
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 3/4 szklanki gorącej wody.

Wykonanie: 

Odłóż migdały i zmiksuj pozostałe składniki na jednolitą masę. Uformuj ciasteczka i obtocz je we wiórkach kokosowych. W każdym ciasteczku umieść jeden migdał - gotowe! 

Zdrowe ciasteczka dla dzieci - biszkopty pełnoziarniste

Składniki:

  • jajko,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1,5 łyżki mąki z amarantusa,
  • garść suszonych rodzynek lub moreli,
  • łyżeczka oleju rzepakowego.

Wykonanie: 

Owoce wrzucamy do szklanki, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy je i siekamy lub pozostawiamy w całości (w zależności od tego, jakie upodobania ma dziecko). Białko ubijamy na pianę, dodajemy żółtko, mąkę oraz olej i mieszamy. 

Masa powinna być puszysta i delikatna - wylewamy ją na nagrzaną suchą patelnię z teflonu. Gdy zarumieni się, czyli mniej więcej po minucie, przewracamy cisto na drugą stronę.

Czekamy jeszcze chwilę i zdejmujemy biszkopt z patelni - pozostaje już tylko pokroić go na kawałki lub użyć foremek, dzięki którym ciasteczka będą miały atrakcyjniejszy kształt. 

Ciasteczka bezglutenowe 

Słodycze bezglutenowe to przekąski, po które sięgają nie tylko osoby chorujące na celiakię (2).

Gluten wielu osobom po prostu nie służy, więc warto go ograniczyć. Jak przygotować bezglutenowe fit desery? Oto przepis, który warto znać. 

Składniki: 

  • bezglutenowe płatki owsiane,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki posiekanych owoców BIO i orzechów,
  • 2 łyżki bezwonnego oleju kokosowego.

Wykonanie: 

Posiekaj orzechy i owoce suszone, następnie wsyp je do miski razem z płatkami owsianymi.

Dodaj jajka i olej i wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli uznasz, że ciasto jest bardzo zbite, dodaj jeszcze jedno jajko.

Uformuj placuszki i połóż na blasze. Ciasteczka piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po wystudzeniu można je zjeść od razu albo włożyć do blaszanej puszki - będą się nadawały do spożycia jeszcze przez 2-3 tygodnie

Cukierki bez cukru 

Czy można przygotować domowe cukierki bez cukru? Oczywiście, że tak! 

Krówki bez mleka i cukru 

Składniki: 

  • 350 ml stałej części schłodzonej śmietanki kokosowej,
  • 80 g oleju kokosowego,
  • 120 g erytrolu.

Wykonanie: 

Rozpuść w garnuszku śmietankę kokosową, dodając olej kokosowy, erytrol i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut - masa powinna zgęstnieć. Nie zapominaj o tym, by podczas gotowania często mieszać zawartość garnka! 

Przygotuj foremkę na małe pralinki. Nakładaj masę, uważając na to, czy jej konsystencja jest równomierna.

Po wystygnięciu cukierków, umieść je w lodówce (nie wyjmuj ich z foremek). Mogą w niej leżeć nawet 2 tygodnie

slodycze bez cukru

Fit desery z kaszą jaglaną 

Oto proste desery, które są sycące i smaczne. Pamiętaj, że kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz! 

Pudding jaglany z musem z leśnych owoców

Składniki: 

  • 1 banan,
  • 50 g kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego,
  • zmiksowane owoce leśne,
  • 2 łyżeczki ksylitolu.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną należy ugotować, a następnie zmiksować razem z pozostałymi składnikami (bez owoców), aż masa osiągnie konsystencję musu.

Owoce zmiksuj oddzielnie. Wystarczy jeszcze tylko ułożyć warstwami mus i owoce w pucharku! 

Budyń czekoladowy z kaszą jaglaną

Składniki: 

  • pół kubka surowej kaszy jaglanej,
  • 550 ml niesłodzonego mleka roślinnego,
  • 50 ml soku z pomarańczy,
  • kilka daktyli bez pestek,
  • 3 łyżki kakao,
  • starta skórka z 1/3 pomarańczy,
  • 1/3 łyżki przyprawy do piernika,
  • migdały lub orzechy do dekoracji.

Wykonanie: 

Połowę mleka zmiksuj z daktylami, kakao, przyprawą do piernika i skórką pomarańczową. Mieszankę wlewamy do garnka, dolewamy resztę mleka i sok.

Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy i od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut.

Gdy masa całkiem wystygnie, miksujemy ją, aż osiągnie konsystencję kremu. Budyń przekładamy do miseczek i dekorujemy migdałami lub orzechami

Na koniec - słodycze dla cukrzyków. Przekonaj się, że fit desery dla diabetyków mogą zaspokoić wymagania prawdziwych smakoszy! 

Jabłkowy deser 

Oto przepis na coś słodkiego dla diabetyka. Jest to dość szybki deser i ma niewiele kalorii - biały cukier został tu zastąpiony stewią

  • 2 jabłka,
  • jogurt naturalny niskosłodzony,
  • twaróg chudy kostka,
  • łyżka płatków górskich,
  • łyżka płatków orkiszowych,
  • żelatyna w ilości na 0,5 l wody,
  • 3/4 szklanki gorącej wody,
  • sparzona skórka z cytryny,
  • aromat waniliowy,
  • cynamon

Wykonanie: 

Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Nalej wody do garnka (1 cm) i wrzuć jabłka. Gotuj je na małym ogniu, dolewając wody.

Gdy zmiękną, dosyp cynamonu i duś jeszcze przez chwilę - zanim jabłka osiągną konsystencję papki.

Jeśli jabłka są kwaśne - dodaj do nich trochę stewii. Zmiel ser biały i dodaj startą skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy oraz łyżkę stewii. Dosyp płatki oraz łyżę lub dwie łyżki jogurtu. 

Rozpuść żelatynę w szklance z gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Gdy mieszanka wody i żelatyny będzie już letnia, dolej odrobinę do sera, wymieszaj i wyłóż masę do keksówki.

Resztę wody z żelatyną wlej do jabłek, które należy następnie położyć na masę serową. Całość należy dać do lodówki na noc lub na około 10 godzin

dietetyczne slodycze

Pudding chia z truskawkami i kiwi 

Składniki: 

  • 1 kiwi,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1/2 szklanki truskawek w plasterkach,
  • 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu greckiego,
  • 200 ml mleka migdałowego,
  • mielony cynamon,
  • ekstrakt waniliowy.

Wykonanie: 

Zmieszaj nasiona chia z mlekiem i trzymaj w lodówce przez kilka godzin. Gdy mleko przybierze konsystencję musu, dodaj jogurt, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i szczyptę cynamonu. Wypełnij miseczkę musem, a na wierzch daj owoce. 

Jak widzisz fit desery mogą być bardzo różnorodne. Większość z nich to desery na szybko, które przygotujesz w kilka chwil! 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}