Koktajl z awokado...Awokado to jeden z najbardziej popularnych składników prawie każdej zdrowo odżywiającej się osoby w dzisiejszych czasach.
Brakuje Ci pomysłów na śniadanie? W tym poradniku znajdziesz 50 pysznych i zdrowych przepisów na koktajle na śniadanie do 350 kcal (świetne rozwiązanie dla osób na diecie odchudzającej).
Jest bogate w ogrom dobroczynnych składników, w tym zdrowych tłuszczów, antyoksydantów oraz witamin, które usprawniają proces odchudzania.
Działają również przeciwzapalnie i pozwalają utrzymać jednostajny poziom energii w ciągu dnia. Dodatkowo doskonale komponuje się w poniższe przepisy na koktajle i smoothie.
Pobierz i wydrukuj za darmo
Kliknij na zielony przycisk i pobierz za darmo wszystkie 30 przepisów w formacie PDF gotowe do wydrukowania.
DESEROWY KOKTAJL Z AWOKADO I BANANA
Jeśli to Twoja pierwsza styczność z awokado lub potrafisz wyobrazić sobie przepisy z awokado jedynie w wersji wytrawnej, poniższy przepis powinien w pełni przekonać Cię do słodkiego awokado.
Ten owoc dostarcza w tym przypadku nie tylko ogromnej porcji zdrowych tłuszczy, ale również zapewnia kremową konsystencję koktajlowi.
- Czas przygotowania: 5 minut
- Smak: dominacja banana
- Kiedy pić: po lub przed treningiem
SKŁADNIKI
- 1 obrane awokado (bez pestki)
- 1 obrany dojrzały banan
- 1 szklanka mleka, napoju roślinnego lub wody (lub pół szklanki, jeśli koktajl ma mieć bardziej gęstą konsystencję)
- 1 spora łyżka gorzkiego kakao
- opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE
- wszystkie składniki umieścić w blenderze lub wysokim naczyniu przeznaczonym do użytkowania z blenderem ręcznym
- następnie miksować około minuty na gładką masę
- latem warto użyć banana mrożonego - wtedy obrać i pokroić go na mniejsze kawałki, pozostawić w zamrażarce na noc
ODCHUDZAJĄCY KOKTAJL Z AWOKADO I SZPINAKIEM
Koktajl z awokado jest świetną opcją śniadania, szczególnie dla osób, które starają się zrzucić kilka kilogramów, ale nie lubią poczucia głodu.
Awokado dzięki dużej zawartości tłuszczu i innych składników odżywczych pozwala utrzymać uczucie sytości na długo, a dodatkowo zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, dlatego również jest sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą.
- Czas przygotowania: 5 minut
- Smak: awokado
- Kiedy pić: z rana
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy: imbir w proszku (1/4 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki), pieprz cayenne (szczypta)
PRZYGOTOWANIE
- koktajl z awokado wymaga zmiksowania wszystkich składników w blenderze, najlepiej kielichowym o dużej mocy
- szpinak może wymagać nieco dłuższego blendowania
TROPIKALNY KOKTAJL Z AWOKADO I KIWI
Awokado i przepisy z jego wykorzystaniem wielu osobom wydają się bardzo egzotyczne właśnie za sprawą tego tajemniczego, zielonego składnika.
- Czas przygotowania: 5 minut
- Smak: awokado
- Kiedy pić: o każdej porze
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 1/2 banana
- 1 kiwi
- 1 mango
- 1 szklanka wody lub soku pomarańczowego świeżo wyciskanego
PRZYGOTOWANIE
- w przypadku tego przepisu wszystkie owoce należy obrać i zmiksować w blenderze
- można użyć blendera ręcznego i odpowiednio przystosowanego blendera ręcznego
ANTYOKSYDACYJNE SMOOTHIE Z AWOKADO I JAGODAMI
Awokado zawiera szereg dobroczynnych antyoksydantów oraz witamin, które przeciwdziałają szkodliwym działaniom procesów utleniania zachodzących w całym naszym organizmie.
- Czas przygotowania: 5 minut
- Smak: dominacja jagód
- Kiedy pić: o każdej porze
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód (nie trzeba rozmrażać wcześniej jagód)
- 1 szklanka ostudzonej zielonej herbaty (lub 1 łyżeczka herbaty matcha + szklanka zimnej wody)
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka listków świeżej mięty
- opcjonalnie: 1 łyżeczka nasion chia
- opcjonalnie: 1 łyżeczka młodego jęczmienia
PRZYGOTOWANIE
- herbatę należy zaparzyć według instrukcji na opakowaniu
- następnie pozostawić do ostudzenia na przynajmniej 30 minut
- pozostałe składniki oraz ostudzoną herbatę należy umieścić w blenderze lub odpowiednim naczyniu
- miksować do osiągnięcia gładkiej konsystencji
ŚNIADANIOWY KOKTAJL Z AWOKADO
Wkomponowanie awokado w śniadanie pozwoli na uzupełnienie części dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe (w tym omega-3) już o poranku, a w połączeniu z płatkami owsianymi i jogurtem uzbroi organizm również w białko oraz naturalne probiotyki.
- Czas przygotowania: 5 minut
- Smak: dominacja awokado
- Kiedy pić: rano
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 3 łyżki suchych płatków owsianych
- 1 mały jogurt naturalny (koniecznie niesłodzony) lub jogurt bezmleczny (np. kokosowy)
- 1/2 szklanki wody
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie: świeże lub mrożone maliny dla urozmaicenia smaku
PRZYGOTOWANIE
- w przypadku tego przepisu również należy zmiksować składniki przy pomocy blender
- najlepiej sprawdzi się tutaj urządzenie o dużej mocy, ze względu na twardość płatków owsianych
- najlepiej spożywać świeżo lub ewentualnie przechowywać przez noc w lodówce
Pobierz i wydrukuj za darmo
Kliknij na zielony przycisk i pobierz za darmo wszystkie 30 przepisów w formacie PDF gotowe do wydrukowania.